top of page

Πόσο ασφαλής είναι η πτήση σε καταιγίδα (vid)

Η Ασφάλεια των πτήσεων σε καταιγίδες.


Αναρωτηθήκατε ποτέ εάν είναι ασφαλές να πετάξετε μέσα από καταιγίδα; Ή αν τα αεροπλάνα μπορούν να πετάξουν μέσα από το μάτι ενός τυφώνα; Μάθετε τα πάντα για την ασφάλεια της πτήσης μέσα από τις κακές καιρικές συνθήκες εδώ.

Στα παρακάτω βίντεο παρατηρούμε τις αναταράξεις που προκαλούνται εξαιτίας των ισχυρών ανοδικών και καθοδικών ρευμάτων κοντά στην καταιγίδα, καθώς το αεροπλάνο περνάει μέσα από ένα (ακίνδυνο) τμήμα του καταιγιδοφόρου νέφους.Πόσο ασφαλής είναι η πτήση μέσα σε μια καταιγίδα με κεραυνούς;

Εάν πετάτε στον αέρα και βλέπετε κεραυνούς έξω από το παράθυρο, μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όλα τα αεροσκάφη είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν σε κακές καιρικές συνθήκες και αναταράξεις. Μην ξεχνάμε ότι τα αεροσκάφη πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με τα όρια ασφαλείας που παρέχονται από την FAA (Federal Aviation Administration). Για αυτόν τον λόγο, η πτήση μέσω καταιγίδας είναι γενικά ασφαλής. Σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κατευθύνουν πάντα τα αεροσκάφη πάνω ή γύρω από σοβαρές καταιγίδες για να αποφύγουν την άβολη αναταραχή ή οποιαδήποτε ζημιά στο αεροσκάφος. Θυμηθείτε ότι το αεροπλάνο σας δεν θα οδηγηθεί ποτέ στο να πετάξει μέσα από μια ισχυρή καταιγίδα.

Είναι ασφαλές να πετάξετε μέσα από μια καταιγίδα με βροχή;

Όλα τα αεροπλάνα έχουν σχεδιαστεί για να πετούν μέσα από καταιγίδες καθώς πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς ασφαλείας. Μία καταρρακτώσης βροχή είναι απίθανο να προκαλέσει ζημιά στο αεροσκάφος. Ο μόνος κίνδυνος πτήσης μέσω μιας καταιγίδας είναι η παγωμένη βροχή, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, το αεροπλάνο σας πιθανότατα θα καθυστερήσει έως ότου περάσει η καταιγίδα.

Τι συμβαίνει εάν ένα αεροπλάνο χτυπηθεί από κεραυνό;

Ακριβώς όπως οι επιβάτες αυτοκινήτων προστατεύονται από το μεταλλικό σκελετό του οχήματος κατά τη διάρκεια ενός κεραυνού, οι επιβάτες αεροπλάνων είναι επίσης απίθανο να διατρέχουν κίνδυνο από κεραυνό όταν πετούν κατά τη διάρκεια καταιγίδας. Σε περίπτωση χτυπήματος κεραυνού, το ηλεκτρικό ρεύμα θα κινηθεί κατά μήκος του πλαισίου αλουμινίου που υπάρχει στο εξωτερικό του αεροπλάνου και τέλος θα απαλευθερωθεί μέσω της ουράς του, ενώ οι επιβάτες στο εσωτερικό είναι καλά προστατευμένοι. Παρόλο που ένα χτύπημα κεραυνού είναι απίθανο να προκαλέσει ζημιά σε αεροσκάφος, οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να επιλέξουν να προσγειώσουν το αεροσκάφος προκειμένου να διενεργήσουν ελέγχους και έπειτα να το επαναφέρουν σε πλήρη λειτουργία.

Πώς είναι να πετάς μέσα σε μια καταιγίδα;

Το να πετάς μέσα από μια καταιγίδα μπορεί μερικές φορές να είναι ενοχλητικό, καθώς οι καταιγίδες με ισχυρούς ανέμους και οι αεροχείμαροι (jet streams) αυξάνουν σημαντικά τις αναταράξεις στις πτήσεις. Τα ισχυρά ρεύματα αέρα μπορεί να προκαλέσουν απότομες αυξομοιώσεις ύψους, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η πτήση σε ιδιαίτερα θυελλώδεις συνθήκες είναι γενικά ασφαλής. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι πιλότοι δεν θα κατευθύνουν ποτέ το αεροπλάνο μέσα σε μία επικίνδυνη καταιγίδα – αντιθέτως θα κάνουν ότι μπορούν για να το κατευθύνουν γύρω ή πάνω από αυτήν.

Γίνεται να πετάξετε μέσα από μια χαλαζοκαταιγίδα;

Οι καταιγίδες με χαλάζι γενικά θα οδηγήσουν στην απόφαση της προσγείωσης ή μικρής αλλαγής της πορείας της πτήσης, καθώς το χαλάζι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στα φτερά και την επιφάνεια του αεροσκάφους. Για αυτόν τον λόγο, είναι πολύ πιθανό ο πιλότος να προσγειώσει το αεροσκάφος στο κοντινότερο αεροδρόμιο ή να αλλάξει αλαφρώς την πορεία του.

Μπορούν τα αεροπλάνα να πετούν μέσα σε τυφώνες;

Οι τυφώνες διαφέρουν από τις καταιγίδες στο ότι συχνά εμφανίζονται πολύ πιο κοντά στο έδαφος. Για αυτόν τον λόγο, τα αεροπλάνα είναι μερικές φορές σε θέση να πετούν πάνω από τυφώνες αντί να ανακατευθύνονται γύρω τους. Ενώ τα αεροπλάνα μπορούν να πετάξουν μέσα από το μάτι ενός τυφώνα, αυτό γίνεται μόνο για επιστημονική έρευνα. Σε αυτήν την περίπτωση, η πτήση θα πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένους οργανισμούς, όπως η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), και ποτέ με εμπορικά αεροσκάφη.

Με πληροφορίες από © Alternativeairlines.com

399 views0 comments
bottom of page